Urologipalvelut

Tuomo Tolonen

UROLOGIAN ERIKOISLÄÄKÄRI

Miehen sterilisaatio Lääkäriasema Laurissa

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Ennen toimenpidettä on 30 min käynti hoitajalla, silloin saa esilääkkeet. On huomioitava, että heti toimenpiteen jälkeen et voi ajaa autoa, teillä on oltava kuski tai mahdollisuus jäädä muutamaksi tunniksi tarkkailuun. Toimenpiteessä kiveksistä tulevat siemenjohtimet katkaistaan kivespussiin tulevista pienistä viilloista niin, että siittiöt eivät pääse enää kulkeutumaan katkaisukohdan ohi.
Siemenneste ja -syöksy säilyvät silti muuten entisellään, ainoastaan hedelmöityskyky poistuu.

Hoito sterilisaation jälkeen

Sterilisaatiossa haavoille laitetaan haavateippi, joka saa olla haavalla niin kauan kuin pysyy, suttuiset teipit voi poistaa. Jos haavalla on haavatyynyt, ne saa poistaa seuraavana päivänä. Ompeleet sulavat itsestään noin 1–2 viikon kuluessa tai poistetaan lääkäriasema Laurissa. 

Toimenpidepäivänä haavat pidetään kuivina, mutta seuraavasta päivästä lähtien voi peseytyä normaalisti. Saunomista, ammekylpyä ja uimista tulisi välttää parin viikon ajan.

Puudutuksen hävittyä voi esiintyä lievää haavakipua, johon voi tarvittaessa ottaa särkylääkettä. Tukevien alushousujen käyttö vähentää myös haavakipua. Turvotusta ja mustelmia voi myös tulla, mutta ne häviävät noin viikon kuluessa. Kivespussi saattaa olla liikutteluarka muutaman päivän ajan. Raskasta rasitusta ja pitkiä istumisaikoja kannattaa välttää ensimmäisinä päivinä. 

Steriliteetin varmistamiseksi suositellaan siemennesteen tutkimista laboratoriossa 12 viikon kuluttua. Muuten erillistä jälkitarkastusta ei tarvita.

Ehkäisy miehen sterilisaation jälkeen

Sukupuolielämän voi aloittaa noin viikon kuluttua sterilisaation jälkeen. Ehkäisystä on huolehdittava siihen asti, että siemenrakkuloihin varastoituneet siittiöt häviävät siemennesteestä. Tähän vaaditaan 12 viikkoa. 

On tärkeää muistaa, että sterilisaatio on vain raskauden ehkäisykeino. Se ei suojaa sukupuolitaudeilta, vaan niistä suojautumiseksi on yhdynnässä käytettävä kondomia.